Naar inhoud
Mijn Vereniging aanpassen? Log in of registreer.

Natuurpunt Zuidrand

Klein hoefblad langs de Edegemse Beek Kikkerdril in de Edegemse Beek

Natuurpunt is een vereniging die opkomt voor de natuur in Vlaanderen. Meer dan 97.300 gezinnen, duizenden vrijwillige medewerkers en meer dan 500 natuurgebieden in beheer, is ze de belangrijkste vereniging voor natuurbehoud en landschapszorg in Vlaanderen. Edegem telt meer dan 530 gezinnen als lid. Van de meer dan 140 plaatselijke afdelingen, is onze afdeling met haar wekelijkse activiteiten één der meest actieve. Natuurpunt Zuidrand is aktief in Wilrijk, Edegem en Hove. Zij beheert natuurreservaat Fort 7 te Wilrijk en natuurgebied Groen Neerland. In Edegem beheert ze sinds de beheersovereenkomst met de gemeente getekend is  in maart 2016 natuurplekjes op Kattenbroek en rond Arendsnest. 

De werking van onze vereniging Natuurpunt Zuidrand steunt op 4 pijlers:
  • Natuurstudie: de liefde voor de natuur brengt wekelijks duizenden mensen op pad. Wie houdt niet van een zingende vogel, een bloeiende plant, een mooi landschap, ... ? Wie van de natuur kan genieten, kan haar ook beter leren kennen. Dit gebeurt in de lokale afdelingen en de diverse natuurstudiegroepen door excursies, (bus)uitstappen, voordrachten. In onze afdeling zijn studiewerkgroepen rond planten, insekten, paddestoelen actief.
  • Natuureducatie: heel wat mensen wensen meer te begrijpen van wat ze zien. Regelmatig geven zowel vrijwilligers als professionelen cursussen over allerhande natuurthema's: zangvogels, grassen, mossen, paddestoelen, diersporen, uilen,... . In samenwerking met het CVN wordt de cursus natuurgids georganiseerd.
  • Natuurbehoud: Helaas moeten we vaststellen dat vele natuurpareltjes bedreigd worden.Natuurpunt heeft meer dan 500 natuurgebieden in beheer. Natuur om in te wandelen of te fietsen, natuur om van te genieten! Aankoop van natuurgebieden is vaak de enige manier om de aanwezige natuur definitief veilig te stellen.
  • Natuurbeleid: echte bescherming van de natuur bereikt men maar met een goed wettelijk kader. Daarom is onze vereniging vertegenwoordigd in diverse beleidsraden op verschillende bestuursniveaus, zoals de Vlaamse en de gemeentelijke Mina-raad, Gecoro's,...
Werk met ons mee,  word natuuraktief en word lid.
 
In Edegem is Natuurpunt Zuidrand vooral bekend door activiteiten rond het vleermuizenreservaat in Fort 5, paddenoverzetacties in en rond Kattenbroek en Arendsnestkasteel, wandelingen en inventarisaties in Hof Ter Linden, zwaluwtellingen, Behaag Natuurlijk-actie, kerkuilenproject Sint-Antoniuskerk, planteninventarisaties.
 
 
Contact paddenactie: Kris Vos, e-mail: KrisV@skynet.be, tel: 03 457 59 38.
 
Website plaatselijke Hylawerking, de amfibieënwerkgroep van natuurpunt: www.amfiesedegem.be
contact: Michael Smith. e-mail: postbus@michaelsmith.be
 
 Iedereen welkom op onze activiteiten.
 

Contact

Groenstraat 59 2540 Hove E-mailinfo@zuidrand.be Websitehttp://www.zuidrand.be

Contactpersoon

conservator natuurplekjes Edegem Johan Claessens Romeinse Put 140 2650 Edegem GSM0494 58 17 99 E-mailjohan.claessens@gmail.com

Voorzitter

Hugo Waterschoot Groenstraat 59 2540 Hove Tel.03 455 22 12

Secretaris

Erlend Hansen Verbindingsstraat 42 2650 Edegem Tel.03 457 46 99 E-mailerlend.hansen@skynet.be

Lokaal

de ijsvogel Fort 7 2610 Wilrijk