Naar inhoud
Mijn Vereniging aanpassen? Log in of registreer.

Koninklijk Familiakoor Elsdonk

Koninklijk Familiakoor Elsdonk

De geschiedenis van het koor begint in 1927, wanneer de parochie Heilige Familie in Edegem werd opgericht. Het gemengd koor ontstond in 1953 uit de samenvoeging vande twee eerste koren uit deze parochie: het mannenkoor Sint-Cecilia en het vrouwenkoor Sint-Lucia. Onder de leiding van Mon Fornoville klom het niveau van het gemengd koor Heilige Familie Elsdonk snel boven dat van een gemiddeld parochiekoor. De Edegemse zangers zongen mee in een aantal producties van de Koninklijke Vlaamse Opera. Andere hoogtepunten uit die periode zijn de uitvoering van het oratorium Elias van Mendelssohn met Frits Celis en de door de BRT ingerichte concerten met de uitvoering van de Mis is Es-dur van Franz Schubert en de Psalm XLVII van Florent Schmitt. In 1977 kreeg het koor zijn koninklijk adjectief.

Na het overlijden van Mon Fornoville in 1985, nam zijn zoon Paul de leiding over. Op zijn initiatief werd het zeventigjarig bestaan gevierd met een uitvoering van "Die Schöpfung" van Haydn. Eind 1999 nam Erik Demarbaix het dirigeerstokje over. Samen met het Familiakoor werkte hij de voorbije jaren een goed gevulde concertagenda af. In februari 2003 stond het Familiakoor bijvoorbeeld op de planken van de Antwerpse Koningin Elisabethzaal, waar samen met het Don Boscokoor en het Limburgs Orkest - Jeugd en Muziek een Valentijnsconcert werd verzorgd met operamuziek van Giuseppe Verdi. Andere mooie muzikale momenten waren het concert "Mozart in de Basiliek" in Edegem, de opluistering van een concertmis in de Antwerpse Sint-Pauluskerk (Kleine Orgelmesse van Joseph Haydn), en een concert "Van Benoit tot Van Steenberge" als hommage aan Vlaamse componisten.

Eind 2007 voerde het Familiakoor samen met vier andere koren en het Brussels Philarmonic Orchestra het oratorium "Het Bronzen Hart" van Gaston Feremans uit in de Mechelse Kathedraal en de Antwerpse Kristus-Koningkerk naar aanleiding van de 100ste geboorteverjaardag van deze Vlaamse componist. Een paar weken later stond het bekende Requiem opus 48 van Gabriël Fauré voor koor, soli, orgel en orkest op het programma. Het jaar 2008 werd afgesloten met een kerstconcert waarbij twee speciaal voor de gelegenheid geschreven suites voor vierstemmig koor, strijkers, piano en orgel (met voor en tussenspelen van Jan Coeck) werden gecreëerd. In april 2009 nam Erik Demarbaix afscheid van het koor met een romantisch lenteconcert. Intussen heeft Michiel Delanghe de muzikale leiding overgenomen. Michiel Delanghe heeft in september 2013 de fakkel doorgegeven aan Stijn Paredis.

Contact

Prins Boudewijnlaan 184 Tel.0476 560 314 E-mailinfo@familiakoor.be Websitehttp://www.familiakoor.be

Contactpersoon

Danielle Van Nuffel Prins Boudewijnlaan 184 2650 Edegem GSM0476/560.314 E-mailinfo@familiakoor.be

Secretaris

Danielle Van Nuffel Prins Boudewijnlaan 184 2650 Edegem GSM 0476 560 314 E-maildanielle@familiakoor.be