Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

Gratis verzekering voor vrijwilligers

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
verzekering voor vrijwilligers

Vanaf 1 januari 2018 zorgt Vlaanderen voor een gratis verzekering voor vrijwilligers. Deze verzekering vervangt de voormalige collectieve verzekering voor vrijwilligers die aangeboden werd door de Provinciale Steunpunten Vrijwilligerswerk. Voortaan kan je bij het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk terecht om je erkenningsnummer voor deze verzekering aan te vragen. Voor Brusselse organisaties volgt de VGC dit op.

Wat houdt de vrijwilligersverzekering in?

Deze collectieve verzekering is vooral interessant voor occasionele of tijdelijke initiatieven. De organisatie kan gratis maximum 100 mandagen verzekeren. Eén vrijwilligersdag staat voor een verzekering van één vrijwilliger. Een mandag is opgebruikt van zodra een vrijwilliger aan de slag gaat, ook al is het maar voor een uurtje.

De verzekering biedt waarborgen voor:

  • Burgerrechtelijke, buitencontractuele aansprakelijkheid
  • Rechtsbijstand
  • Lichamelijke ongevallen

Lees deze brochure voor alle details

Wat verandert er?

Voor de organisaties die gebruik willen maken van de vrijwilligersverzekering blijft de procedure behouden: ook in de toekomst moeten organisaties eerst een erkenningsnummer aanvragen waarmee dan via de verzekeraar de verzekering effectief kan worden aangevraagd.

Heb je al een erkenningnummer?

  • Kijk eerst na of je erkenningsnummer nog geldig is op de website van Belfius.
  • Voor aangifte van activiteiten en schade-aangiftes kan je terecht bij Belfius. Vanaf 15/12 kan je hier je vrijwilligersdagen aanvragen voor 2018.
  • Voortaan kan je met je vragen terecht bij het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk. Je huidige erkenningsnummer blijft zeker geldig tot 31/12/2018.

 Heb je nog geen erkenningsnummer?

  • Voor een nieuw erkenningsnummer doe je hieronder je aanvraag. Je krijgt binnen 3 weken reactie. Met dit erkenningsnummer kan je minstens 3 dagen vooraf je specifieke activiteiten aangeven en verzekeren bij Belfius. Let op: je vrijwilligers zijn niet verzekerd als je de activiteiten niet vooraf doorgeeft, een erkenningsnummer alleen is niet voldoende!

Klik hier voor aanvraag erkenningsnummer, meer informatie en vragen.

Datum van het bericht: woensdag 13 december 2017