Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

Fietsen voor eerlijke handel

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
oxfam

Op 22 april kan je fietsen voor meer eerlijke handel in de wereld onder het motto 'Haal de stokken uit hun wielen'. Fiets van Wereldwinkel naar Wereldwinkel en verzamel zoveel mogelijk kilometers om de stem van producenten in het Zuiden naar de onderhandelingstafel en politici hier te brengen.

Om 10 uur start de fietstocht aan de Wereldwinkel in Edegem. Of vertrek in een van de deelnemende wereldwinkels (zie lijst onderaan).

In iedere winkel vind je een fietsknooppuntenkaart en krijg je tips voor een mooi fietstraject.

Om 15 uur wordt iedereen in Duffel verwacht voor een groot slotmoment met een optreden van het wereldkoor AGUR.

Waar? Wereldwinkel Edegem, Doelvelstraat 8

Wanneer? Zaterdag 22 april om 10 uur

Slotmoment in Duffel start vanaf 15 uur in de Breugelzaal van de bibliotheek, Onze lieve vrouwlaan 1, 2570 Duffel.

Deelnemende Oxfam Wereldwinkels: Boechout-Hove, Duffel, Edegem, Heist-Op-Den-Berg, Kontich, Lier, Lint, Mortsel, Nijlen, Wommelgem-Borsbeek

Waarom fietsen?

13 mei is het World Fair Trade Day. De dag dat er extra aandacht wordt gegeven aan eerlijke en betere handelsregels voor het Zuiden. Overal in Vlaanderen organiseren wereldwinkels, bedrijven, scholen,…fietstochten. Oxfam wereldwinkels brengt zo de stem van het Zuiden letterlijk naar de onderhandelingstafel en hoopt daarmee een halt toe te roepen aan een beleid dat hun ontwikkelingskansen ernstig schaadt. Het huidige ontwikkelingsbeleid is zo vormgegeven dat wat met de ene hand gegeven wordt, met de andere hand weer wordt weggenomen. Het is alsof we producenten in het Zuiden eerst leren fietsen om hen nadien stokken in de wielen te steken.

Een pijnlijk voorbeeld van dat dubbelzinnige beleid is het bestaan van tariefescalatie: het systeem waarbij importtarieven stijgen naarmate producten verder afgewerkt zijn. Op die manier worden producenten die opklimmen op de ontwikkelingsladder niet beloond, maar net afgestraft. Een beetje vreemd, toch?

Meer info over de campagne? In de deelnemende wereldwinkels of op www.fairtradeday.be

 

Datum van het bericht: zaterdag 22 april 2017