Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

George van Raemdonck - Oorlogsspotprenten

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
George van Raemdonck

In meer dan 200 prenten spot George van Raemdonck met vriend en vijand, shockeert hij met de gruwel van de oorlog evengoed als met de woekeraars en de armoelijders. Hij toont treffend de kleine kantjes van mensen in oorlogstijden.
De tentoonstelling confronteert de bezoeker met een oorlog van een eeuw terug, met beelden die ook vandaag nog actueel zijn.

Op 9 oktober 1914 vlucht kunstenaar George van Raemdonck met vrouw en dochtertje uit Zwijndrecht naar Nederland. Al op 6 december 1914 verschijnen zijn eerste spotprenten in het Nederlandse weekblad ‘De Amsterdammer’: ‘De nijvere Bertha’ en ‘Belgische vluchtelingen’.

Gedurende de oorlog blijft George van Raemdonck voor dit weekblad tekenen. In meer dan 200 prenten spot hij vanuit het neutrale Nederland met vriend en vijand, shockeert hij met de gruwel van de oorlog evengoed als met de woekeraars en de armoelijders. Hij toont treffend de kleine kantjes van mensen in oorlogstijden.

Zijn tekenstijl is klaar en direct, eenvoudig maar soms heel gedetailleerd. Met enkele potloodstrepen zet hij wereldspelers in hun hemd, klaagt hij onrecht aan, toont hij het oorlogsleed dat vele mensen noodgedwongen moeten ondergaan.

Pas in 1928 keert hij terug naar België. In 1940-1941 woont hij in Edegem, maar vanaf 1949 tot aan zijn dood in 1966 leeft en werkt hij met succes in zijn Boechout.
Een driejaarlijkse internationale cartoonwedstrijd in Boechout zet zijn taak verder.

De tentoonstelling confronteert de bezoeker met een oorlog van een eeuw terug, met beelden die ook vandaag nog actueel zijn!

George van Raemdonck was een heel vrolijk iemand. Daarom toont de tentoonstelling ook ander en kleurrijk werk uit zijn veelzijdig oeuvre.

Met een lezing en/of een rondleiding krijg je een bredere kijk op een boeiende kunstenaar en zijn werk. Meer informatie? Klik op lezing /rondleiding.


Je kan de tentoonstelling gratis bezoeken in het kunstcentrum Huis Hellemans, Strijdersstraat 14 te Edegem van 10 maart tot Paasmaandag 2 april 2018:
- Woensdag van 14 tot 17 uur.
- Vrijdag van 14 tot 16 uur.
- Zaterdag en zondag van 10 tot 12.30 en van 14 tot 18 uur.
- Op Paasmaandag is de tentoonstelling te bezoeken van 14 tot 18 uur.
Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.

Meer weten?
Cultuurdienst-gemeentehuis, Gemeenteplein 1, Edegem, 03 289 26 50 of cultuur@edegem.be

Datum van het bericht: zaterdag 10 maart 2018