Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

Edegem grijpt situatie Instructiebad Frank Jespers aan om samenwerking met gloednieuw zwembad Den Bessem uit te breiden

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
zwembad Frank Jespers

Het gemeentelijk instructiebad Frank Jespers in Edegem zal vanaf september al zeker voor één jaar de deuren sluiten. De afgelopen 15 jaar moest het zwembad regelmatig sluiten voor allerlei grote en kleine herstellingen. Vorig jaar nog moest het zes maanden noodgedwongen sluiten voor dringende onderhoudswerken.

Uit een recente studie blijkt dat er belangrijke nieuwe investeringen nodig zijn om aan de minimaal geldende normen qua hygiëne, veiligheid en milieu te voldoen. Het Edegemse schepencollege heeft daarom besloten om alvast voor volgend schooljaar de reeds bestaande samenwerking met het nieuwe intergemeentelijk zwembad Den Bessem in Mortsel op te drijven. Edegem zal er er dezelfde dienstverlening aanbieden aan onze scholen en inwoners in een gloednieuwe infrastructuur die beantwoordt aan alle normen. In het sluitingsjaar zal de gemeente een degelijke kosten-batenanalyse maken. De kans is echter groot dat het zwembad definitief zal sluiten.

Edegem heeft geen eigen openbaar zwembad, maar wel een instructiebad van 16,5 op 8 meter dat ter beschikking staat van de Edegemse scholen. Op woensdagnamiddag en zaterdagvoormiddag was het bad beschikbaar voor het publiek en tijdens schoolvakantie is het steeds gesloten voor publiek. Het gebouw dateert uit 1972 en werd in 1998 en 1999 gerenoveerd. Het gebouw is echter ‘op’. Het dak en de isolatie moet volledig vernieuwd worden, de verwarmingsinstallatie is dringend aan vervanging toe en ook de technieken voor de waterbehandeling vergen zware investeringen. Daardoor staat de gemeente de komende jaren voor bijzonder hoge kosten die geraamd worden tussen de 400 000 en 800 000 euro.

Aangezien op 1 september in Mortsel een gloednieuw, modern, polyvalent zwembad opent met vrije capaciteit heeft het schepencollege beslist bij dit intergemeentelijk aanbod aan te sluiten. Zo bieden we met optimale inzet van overheidsmiddelen zowel voor de beginnende als gevorderde zwemmer een ideale omgeving aan. Vanaf september kunnen de Edegemse scholen zwemmen in Den Bessem.

Alle dienstverlening blijft behouden. De kinderen kunnen evenveel uren zwemmen, Edegem zorgt nog steeds voor het busvervoer met de eigen schoolbussen en de prijs stijgt niet. Ook de redster kreeg het aanbod om in Den Bessem te werken en met de sportclubs en verenigingen die ons instructiebad gebruiken, zoekt Edegem samen naar een oplossing in Den Bessem of een ander zwembad in de regio.

De gloednieuwe infrastructuur van Den Bessem is veel moderner dan die van het Edegemse bad. Het zwembad is rolstoelvriendelijk en er is naast een volwaardig 25-meterbad -wat het instructiebad niet heeft- ook een kinderbad. Het gemeentebestuur is ervan overtuigd dat de Edegemse scholen de zwemlessen er even efficiënt zullen kunnen organiseren.

Datum van het bericht: maandag 25 juni 2018