Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

Door het oog van de naald

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
De boeken - Ferdinand Roevens

Ferdinand Roevens en Mark Mariën - schilderijen

Een scherp oog, een kritische blik, liefde voor precisie en passie voor schilderen: de ingrediënten voor de innige vriendschap tussen mentor Ferdinand en leerling Mark.

“Door het oog van de naald” is een vlag die de lading dekt. De schilderijen van beide kunstenaars tonen uiterst realistische beelden.

Deze tentoonstelling is een eerbetoon aan Ferdinand Roevens, die in september 2018 op 89-jarige leeftijd overleed.


"Mijn vader, Ferdinand Roevens, was een oorlogspuber: twaalf jaar in november 1940.
Hij slaagde in zijn toelatingsexamen aan de Academie te Antwerpen.
Als veertienjarige ging hij aan de slag als diamantslijper. Zijn scherp oog en liefde voor precisie maakten hem een slijper ‘par excellence’.
Hij bleef altijd tekenen en – nadat ik het ouderlijk huis had verlaten – maakte hij van mijn kamer een atelier, waar hij ook terug ging schilderen.
Vele jaren later werd hij leerling van Maarten Boffé. Die wees hem na enige tijd echter vriendelijk de deur: “Wat zou ik jou nog kunnen leren?”
Zijn vriendenkring breidde zich uit naar o.a. Walter Visser (†), Willem Dolphijn (†), Eric De Vree en Paul de Roy (†). Zij getuigden van wederzijds respect.
Mijn vader hield van oude meesters (vooral 18de en 19de eeuw) en naast zijn eigen schilderijen kopieerde hij ook graag. Aan de kenners en zoekers laat hij het over om te zoeken naar wat hij verplaatste of veranderde.
Ik dank Mark Marien voor dit eerbetoon."
Ria Roevens


"Ik ben geboren in Wilrijk in 1952 als jongste van een gezin met 7 kinderen.
Op een druilige zondag wist ik als jonge knaap van een jaar of 14 niet direct wat te doen. Een van mijn oudere broers volgde toen les aan de Academie voor Beeldende Kunst in Antwerpen. Hij zei me: “Hier heb je een doek, penselen en een basissetje olieverf. Probeer eens iets te schilderen.” Mijn eerste penseelstreken waren een feit. Niet dat het veel om het lijf had, maar het was alleszins een begin.
Mijn inspiratie reikte toen niet verder dan het naschilderen van een aantal werken van mijn achternonkel, kunstschilder Bernard De Pooter, die bij ons in huis hingen. Ik had een nieuwe hobby ontdekt. Al doende leert men en een deel van mijn vrije tijd ging naar het schilderen. Tot mijn 24 jaar schilderde ik meestal landschappen die ik op foto’s vond.
Daarna volgde een tijd van werken, huwelijk en kinderen en ontbrak me de tijd om te schilderen.
In 2006 leerde ik Fernand Roevens kennen en al snel gingen onze gesprekken over de schilderkunst.
Fernand deed de interesse in het schilderen heropleven bij mij. Het duurde niet lang of we gingen samen in Antwerpen shoppen om terug de nodige materialen aan te schaffen.
Tijdens de eerste maanden van onze vriendschap bracht hij me de noodzakelijke basis van het schilderen bij en dook ik in alle beschikbare literatuur over de schilderkunst. De kennis van het fijnschilderen boeide mij het meest en het “proberen” om een werk tot een goed einde te brengen werd mijn motto. Niet enkel het object maar het schilderen op zich geeft mij nog steeds de meeste voldoening.
Jammer genoeg is mijn schildermentor en vriend op 89-jarige leeftijd stilletjes van ons heengegaan.
Ik mis de momenten dat we onze werken met elkaar vergeleken en kritisch onder de loupe namen.
Bij deze dank ik Huis Hellemans dat ons de gelegenheid geeft om Fernand - via zijn werken en mijn werken als leerling - toch even in ons midden te brengen."
Mark Mariën


Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14 te Edegem.

Je kan de tentoonstelling gratis bezoeken van 12 januari tot 3 februari 2019.

Nieuwe openingsuren vanaf 2019

  • zaterdag en zondag: 10-12.30 en 14-17 uur
  • woensdag en vrijdag: 14-17 uur

Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.

Meer weten?
Cultuurdienst-gemeentehuis, Gemeenteplein 1, Edegem,
03 289 26 50 of huis.hellemans@edegem.be

Datum van het bericht: zaterdag 12 januari 2019