Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

Marcel Praet - etsen, aquarellen en schilderijen

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
oude ijskelders - opgehoogde ets

In zijn werk evoceert Marcel Praet het authentieke van het alledaagse in de natuur: een verloren hoek, een vervallen staldeur, een kolkende bergrivier, steenblokken, … Het zijn stille getuigen van een oeroude wereld, ver weg van de hyperkinesie van de huidige maatschappij.
Men zou – een beetje oneerbiedig – kunnen gewagen van een lome zomerdag waarin zelfs de dingen zich vervelen. Het triviale van een geblutst vat of een gerookte makreel wordt gesublimeerd in een verstilde lyriek.

28 jaar na zijn eerste tentoonstelling in Huis Hellemans presenteert Marcel Praet olieverven, aquarellen en opgehoogde etsen in dezelfde ruimte.

De werken zijn extreem herkenbaar, op het eerste gezicht bijna fotorealistisch. De craquelé van de verf van een bijna uit de hengels gelichte staldeur, de verschraling van het hout, het oprukkende mos – kortom het verval – worden secuur vastgelegd met bijzondere aandacht voor de verschillende natuurlijke structuren.

De werken zijn zelden panoramisch. In de zeezichten bijvoorbeeld worden de details van een uitgeleefd strandhoofd of de verweerde steunbalken van een pier weergegeven. De mens blijft hier opvallend afwezig. In de berglandschappen worden dikwijls de corrosie van de oevers en de geërodeerde rotsen door het kolkende water geaccentueerd.

De aquarellen, meestal op allerlei handgeschept papier, worden soms op zeer grote formaten geschilderd. De meeste werken worden daarna op doek gemaroufleerd en nadien gevernist, waardoor ze uv-bestendig zijn. En aangezien er geen glas gebruikt wordt, kan er ook geen weerkaatsing zijn.

Marcel Praet had in de loop der jaren veel tentoonstellingen in binnen- en buitenland.
Zo exposeerde hij bv. drie keer in De Zwarte Panter, in het Elzenveld en drie keer in Het Vijfde Huis in Antwerpen.
Er waren ook verschillende groepstentoonstellingen, zoals met De Zwarte Panter in Parijs, Amsterdam en Antwerpen.

Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14 te Edegem.

Je kan de tentoonstelling gratis bezoeken van 21 september tot 13 oktober 2019:

  • zaterdag en zondag: 10-12.30 en 14-17 uur
  • woensdag en vrijdag: 14-17 uur

Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.

Meer weten?
Cultuurdienst-gemeentehuis, Gemeenteplein 1, Edegem,
03 289 26 50 of huis.hellemans@edegem.be.

Datum van het bericht: zaterdag 21 september 2019