Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

AFGELAST - Spiegelbeelden - Huis Hellemans voorlopig gesloten

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
Spiegelbeeld 19.11-2-2-origineel - Greet Cassiers

Als gevolg van de Coronamaatregelen moet Huis Hellemans vanaf 13 maart 2020 (tot 3 april) gesloten worden voor het publiek.

.

.

In de spiegel kijken is een belangrijke metafoor om jezelf te leren kennen. Het gaat niet zozeer om het beeld dan wel om de actie van het durven kijken en zien.

In deze tentoonstelling houdt Greet Cassiers ons een spiegel voor. Enerzijds via de monotypes waarbij er vaak meerdere afdrukken zijn die gelijken dan wel juist verschillen, vervagen zelfs. Anderzijds door de ontmoeting met de anonieme vreemdeling die ons een spiegel voorhoudt. Via de ander leer je jezelf kennen.

Alle werken worden vergezeld van gedichten. Het geheel is een boeiende tentoonstelling!

.

Mijn medium is kleur!
Op diverse ondergronden zoals doek, hout, foto's en papier van oude boeken teken, schilder, druk, schuur, schraap en poets ik tot het beeld tevoorschijn komt dat er al in zat, maar nog niet zichtbaar was.
Altijd gaat het over de mens en zijn verhaal!

Tijdens vrijwilligerswerk in Nepal was ik in 2015 betrokken bij de hulpverlening na de aardbevingen. Later werden we in heel Europa geconfronteerd met de vluchtelingenstroom. Ik werd erg geraakt door de eindeloze stroom mensen die noodgedwongen hun huis en haard dienden te verlaten om humanitaire redenen of klimaatrampen en begon deze mannen, vrouwen en kinderen te schilderen in hun anonieme vormeloosheid. Geen stem, gezicht of naam, maar altijd een verhaal. Het was een poging om hun bestaan te erkennen.
Zo ontstond het project “Zij verlieten huis en haard”.

In 2018 ging ik op zoek naar een kunstenaar/vluchteling en ontmoette Raid Alwasety uit Irak. We werkten 6 maanden samen in mijn atelier. Deze samenwerking resulteerde in de tentoonstellingen “Waar Oost en West elkaar ontmoeten” (oktober 2018, Zuiderpershuis, Antwerpen) en “Raakvlakken” (november 2019, L’avenir, Lier). Tijdens het samenwerken ontdekte Raid kleur en voor mij kregen vluchtelingen letterlijk een gezicht en ik begon portretten te schilderen.
De ontmoeting met vluchtelingen houdt ons allen een spiegel voor. Vandaar nu dus de tentoonstelling “Spiegelbeelden”.

Omdat ik er naast schilderen van hou met taal te spelen en gedichten te schrijven gaat dit steeds hand in hand. Het is geweldig tekst en beeld te combineren en te werken rond een thema dat me na aan het hart ligt: de levende, liefhebbende en lijdende mens in zijn zoektocht in het leven en in relatie tot zijn medemens. Zo kwamen de gedichten tot stand, niet ter illustratie van het beeld maar als gelijkwaardige expressievorm.

www.greetcassiers.be

Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14 te Edegem.

Je kan de tentoonstelling gratis bezoeken van 7 tot 29 maart 2020:

  • zaterdag en zondag: 10-12.30 en 14-17 uur
  • woensdag en vrijdag: 14-17 uur

Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.

Ter gelegenheid van haar tentoonstelling geeft Greet een workshop "Gedichten schrijven is met woorden spelen". Meer weten? Klik hier.

Meer weten? Cultuurdienst-gemeentehuis, Gemeenteplein 1, Edegem, 03 289 26 50 of huis.hellemans@edegem.be.

Datum van het bericht: zaterdag 07 maart 2020