Naar inhoud

Intergemeentelijk samenwerkingsverband AZURA

logo Azura

Het Intergemeentelijk samenwerkingsverband AZURA (Antwerpen ZuidRand) was een samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid tussen de gemeenten Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Hove, Kontich, Lint, Mortsel, en Edegem.

De werking van AZURA is sinds 2018 opgenomen in de Streekvereniging Zuidrand.

De thema’s die aan bod komen zijn: erfgoed, cultuuraanbod, cultuurcommunicatie, toerisme en vrije tijdsbeleid.

De klemtoon ligt echter op erfgoed. Op zoek naar onontgonnen erfgoedterrein bleek al snel dat in bijna alle gemeentelijke archieven (in sommige gevallen beheerd door erfgoedverenigingen) naast een vracht voorwerpen, foto’s en prenten ook oude filmrollen lagen opgeslagen. Films die meestal in opdracht van de lokale besturen werden gemaakt en die soms al meer dan 40 jaar  onaangeroerd in het archief lagen.

Omdat deze beelden een mooie getuigenis geven van meer dan een halve eeuw leven in de Zuidrand van Antwerpen, leek het bijzonder jammer dat ze niet konden worden ontsloten. Daarom, vanuit de keuze voor ontsluiting, werd ervoor geopteerd om de rollen formaat per formaat te digitaliseren.

De beelden worden opgeslagen in een filmdatabank en zijn te bezichtigen op www.erfgoedzuidrand.be

Sinds 2014 wordt verder ingezet op erfgoed en erfgoededucatie. Daarvoor werd voor scholen een Tijdmobiel ontwikkeld, die kinderen meeneemt naar het verleden via opdrachten en filmpjes. Daarnaast zorgde AZURA voor rondreizende erfgoedsalonnetjes die afwisselend worden geplaatst in openbare gebouwen van de Azura-gemeenten.Vintage zeteltjes, een paravent en een ‘oude’ TV zijn de ingrediënten voor het erfgoedsalon van Azura. Op de tv’s worden oude filmpjes uit de regio getoond. 

Praktisch

Cultuurdienst

Gemeentehuis
Gemeenteplein 1
2650 Edegem


Tel:  03 289 26 50
E-mail

Aanverwante thema's