Naar inhoud

Roerend erfgoed

collectebus Sint-Antoniuskerk

Roerend erfgoed is een verzamelnaam voor alle voorwerpen die we de moeite waard vinden om te bewaren voor de toekomstige generaties. Denken we aan archeologische vondsten, kunstwerken, historische foto's, documenten en gebruiksvoorwerpen.

Roerend erfgoed is vaak gelinkt aan een bepaald gebouw. Denk bijvoorbeeld aan kunstwerken of gebruiksvoorwerpen die gelinkt zijn aan een kerk. Dit roerend erfgoed heeft ook een verhaal te vertellen.

Binnen Erfgoed Edegem wordt deze taak opgenomen door het historisch archief van Erfgoed Edegem wat betreft papieren erfgoed en door het heemkundig museum wat betreft gebruiksvoorwerpen. De beeldbank van het regionaal samenwerkingsverband Azura verzamelt foto's en films uit de Zuidrand en zet deze online ter beschikking.

Veel roerend erfgoed is zwerfgoed. Dit is erfgoed dat bij particulieren of verenigingen op zolder, in een kelder of op de schouw staat. Het bekend maken van de locatie van dit erfgoed kan erg waardevol zijn.

De hoogdag voor dit erfgoed is Erfgoeddag in april. Op deze dag stellen we voorwerpen tentoon die zelden of nooit te bezichtigen zijn.

 

Meer weten over roerend erfgoed?

www.faronet.be

www.arch.be

www.heemkunde-vlaanderen.be

www.crkc.be

Overzicht: