Naar inhoud

Immaterieel erfgoed

De sage van Manke Lies aan Hof ter Linden

Immaterieel erfgoed is een verzamelnaam voor alle verhalen, tradities, feesten, liederen,... die we de moeite waard vinden om te bewaren voor de toekomstige generaties.

Immaterieel erfgoed is vaak gelinkt aan andere soorten erfgoed. Gebouwen en voorwerpen vertellen een verhaal of zijn gelinkt aan een bepaalde traditie of feest.

Binnen Erfgoed Edegem heeft elke expertisegroep aandacht voor dit immaterieel erfgoed. Zij zoeken de verhalen die gelinkt zijn aan bepaalde plaatsen, voorwerpen, monumenten en gebouwen.

Veel immaterieel erfgoed is zwerfgoed. Dit is erfgoed dat bij particulieren of verenigingen aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan verhalen over de Eerste Wereldoorlog, een jaarlijkse traditie of feest dat bij een vereniging wordt gevierd of een oud ambacht dat in ere wordt gehouden door een groep mensen. Het delen van dit erfgoed kan erg waardevol zijn.

Tijdens Open Monumentendag of Erfgoeddag vertellen we verhalen over ons Edegems erfgoed. Schrijf alvast 11 september 2016 in je agenda. Op die dag vertellen we het verhaal van de Gemeentehallen en het historisch archief aan de Prins Boudewijnlaan 152.

 

Meer weten over immaterieel erfgoed?

www.immaterieelerfgoed.be

www.faronet.be

  • Resonant: info over en databank met muzikaal erfgoed (materieel en immaterieel)
  • Het Firmament: info en praktijkvoorbeelden over de immateriële aspecten van theater en dans
  • LECA: overzicht van feesten, reuzen en rituelen in Vlaanderen.
  • CAG: erfgoedbank van landbouw, platteland en voeding, met o.m. beeldbank, themaverhalen, onderzoeksbronnen ...
  • ETWIE: o.a. databank over ambachten, met beschrijving ambachten, ambachtslieden en literatuurlijst.

Overzicht: